Na sesji październikowej Rady Powiatu Rawickiego przedstawiłem problem smogu, jaki występuje w Rawiczu i w okolicznych wsiach.O tej sprawie pisałem już w lutym 2017 r. w artykule: 4.02.2017 r. When the smoke is going down
W międzyczasie samorządy zostały ustawowo wyposażone w narzędzia prawne umożliwiające skuteczniejsze egzekwowanie od właścicieli nieruchomości przestrzeganie norm emisji spalin. Jednak, aby samorządy mogły z nich korzystać, muszą umieć skutecznie udowodnić właścicielowi nieruchomości, że z komina emituje do atmosfery związki niedopuszczalne lub przekracza normy emisji spalin.
Zaproponowałem, że pomocne dla urzędów gmin może być użycie drona do wstępnej kontroli dymów z kominów. Zakup drona wyposażonego w odpowiednie urządzenia monitorujące i mierzące ilości i skład wyziewów, obecnie nie jest zabójczym dla budżetu gminy wydatkiem finansowym. Profesjonalne urządzenie można nabyć w cenie od 15 do 35 tys. złotych. Na zakup mogłyby „zrzucić się” gminy powiatu rawickiego. Wszak w każdej gminie jest podobny problem. Wystarczy po większości wiosek przejechać się wieczorem, aby doznać inhalacji pyłami z palenisk, w których spalane są różnej jakości węgle, nie wspominając o spalanych odpadach, emitujących dymy o zapachu przypominającym paloną przysłowiową oponę.
Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, czy też jest to reakcja na moją propozycję zgłoszoną podczas październikowych obrad radnych powiatu, na rawickich plantach pojawił się baner o treści jak na pierwszej prezentowanej fotografii.
Jeśli to ma być jedyna odpowiedź na problem smogowy w naszym mieście, to jest to nieporozumienie. Propaganda jest może i dobra w czasie wyborów, ale w obecnej sytuacji smogowej spodziewałbym się po władzy konkretnych działań, a nie odpychania problemu i jedynie apelowania do mieszkańców. Takie apele mogą wspomagać racjonalne działania, np. w rodzaju: wymieńmy w Rawiczu wszystkie piece na ekologiczne przy wsparciu finansowym samorządu. Wtedy taki dodatkowy apel na banerach miałby sens, gdyby tam były podane warunki dofinansowania.
Władza ma rozwiązywać problemy, a nie przerzucać całą odpowiedzialność na innych.
Jeśli działania władzy mają polegać na propagandzie i umywaniu rąk od skutecznego rozwiązywania zadań, to mam dla włodarzy kilka propozycji reklam nawołujących do rozwiązania kolejnych problemów.
Rynek - brak pomysłu władzy na mądre zagospodarowanie odzyskanej kostki granitowej.
Co za geniusz wymyślił taką lokalizację blaszanego wychodka, na tle zabytkowego kościoła?