W 1999 roku prawicowy rząd AWS ekspresowo wprowadził reformę oświaty polegającą na skróceniu nauki w szkole podstawowej do lat sześciu, wprowadzeniu 3-letnich gimnazjów i skróceniu nauki w szkołach ogólnokształcących do lat trzech. W 2017 r. jeszcze bardziej prawicowy rząd PiS super ekspresowo wprowadza reformę oświaty polegającą na odwróceniu reformy oświaty sprzed 18 lat.
Czytaj więcej...

Wypowiedzi Grzegorza Kubika zawsze charakteryzowały się deficytem umiejętności składnego i poprawnego stylistycznie artykułowania myśli. Po 2,5-letnich rządach, najpierw udzielił wywiadu, w którym stwierdził: "jestem zadowolony, że wdrażamy stagnację gospodarczą". I gdy zamieściłem tę wypowiedź na tej stronie, to pewnie ktoś mu podpowiedział, że palnął gafę. Taka wersja "zadowolenia z wdrażania stagnacji" pojawiła się wczoraj, najpierw w wydaniu elektronicznym "Gazety Rawickiej", a dzisiaj w wydaniu "papierowym". Więc o jakimś czeskim błędzie drukarskim nie może być mowy.
Wkrótce po moim artykule została zamieszczona na facebooku nieznacznie "poprawiona" wersja tego samego artykułu. Tym razem w treści poprawiono wypowiedź burmistrza w taki sposób: "jestem zadowolony, że ruszyliśmy tę stagnację gospodarczą".
Czytaj więcej...

W ostatnim wydaniu "Gazety Rawickiej", organie burmistrza gminy Rawicz ukazał się wywiad Grzegorza Kubika, na temat inwestycji w gminie Rawicz. Nie spodziewałem się, że po dwóch i pół roku rządzenia, z taką szczerością G. Kubik przyzna: "jestem zadowolony, że wdrażamy stagnację gospodarczą".
Czytaj więcej...
Na początku lat dziewięćdziesiątych wraz z końcem słusznie minionego systemu, nie tylko gospodarka musiała przestawić się na nowe tory. Duże turbulencje dotknęły także kulturę, zwłaszcza tę gminną, bo 14 grudnia 1990 roku Sejm RP uchwalił ustawę likwidującą od 1 stycznia 1991 r. centralny Fundusz Rozwoju Kultury, z którego państwo poprzez samorządy finansowało takie instytucje kultury, jak: muzea, biblioteki, no i domy kultury.
Czytaj więcej...
Zgodnie z tym, co od 19 maja 2017 r. widnieje na stronie BIP gminy Rawicz, burmistrz gminy Rawicz zawiadamia, że na wniosek firmy Tebodin Poland Sp.z.o.o., działającej na rzecz firmy ANIMEX Foods Sp.z.o.o. w Ostródzie, wszczął postępowanie w sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację zakładu uboju trzody chlewnej wraz z rozbiorem wieprzowiny, który ma powstać w Sierakowie na około 64 ha. We wniosku wymieniono 87 numerów działek, położonych w północno-zachodniej części obrębu geodezyjnego Sierakowo I, oraz 23 numery działek, położonych w północno-wschodniej części obrębu geodezyjnego Sierakowo II. Szacunkowo powierzchnia terenu zachodniego to 47 ha ~ 50 ha*, a terenu wschodniego około 14 ha.
Czytaj więcej...
W tym felietonie przytoczyłem kilka przykładów, jak prowadziło się kiedyś, a jak realizuje się obecnie inwestycje w gminie Rawicz. Pokazałem obrazkowo cztery inwestycje z poprzednich kadencji, a do porównania przeanalizowałem zadanie realizowane w obecnej kadencji pt.: "remont parku Domu Kultury w ramach rewitalizacji Plant JPII etap-1". I wybrałem to zadanie wcale nie złośliwie, bo są inne inwestycje, za które obecna władza powinna dostać od rawickiego społeczeństwa czerwoną kartkę, jak choćby remont ratusza, o remoncie gmachu urzędu nie wspominając.
Czytaj więcej...